fbpx

Само ваксинираните срещу COVID-19 служители вече няма да е нужно да носят маски – България
© Юлия Лазарова

От утре ваксинираните срещу COVID-19 няма да е задължително да носят маски на работните си места, гласи заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров от вторник (6 юли). Със същата заповед се отменя обаче облекчението и преболедували да не трябва да носят маски.

Така се оказва, че на практика то важеше само три седмици, тъй като бе въведено с предходна заповед от 15 юни. Във вече неактуалните текстове се посочваше, че маски може да се носят от ваксинирани и преболедували в колективи до седем човека.

С настоящата заповед изискването за малки работни групи отпада и маски вече може да не се носят, само ако хората са ваксинирани. Текстът гласи:

“Работодателите, органите по назначаване и физическите юридическите лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, може да допуснат изключение от изискването за носене на защитна маска за работниците/служителите, които са ваксинирани срещу COVID-19”

Оттук обаче не следва, че ваксинираните клиенти на напр. магазини може да влизат без маски, тъй като не са служителите в тях. Остава и условието, че облекчението е по преценка на работодателя, защото може да се окаже неразумно във високо рискови места като напр. болници.

Изрично се посочва, че точката за маските при преболедувалите, която важеше от 15 юни, отпада:

в т. IIб подт. 2 се заличава.

В обновения нормативен документ не се посочват мотиви за промяната в решението.Source link

Facebook Коментари