fbpx

Натоварването и моментната заболеваемост ще определят лекарските COVID бонуси – България
© Велко Ангелов

Бонусите за медиците на първа линия срещу COVID-19 в болниците от следващия месец ще зависят от натоварването, а за личните лекари и работещите в поликлиниките ще се определят според моментните нива на заболеваемост. Това предвижда нова методика, одобрена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) след преговори с Българския лекарски съюз (БЛС), съобщава “Медиапул”. До този момент бонус от 1000 лева се изплащаше на всички медицински лица на първа линия в борбата с коронавирува.

За промяната на 24 юни пръв заговори здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Пред БНТ той заяви, че правилата са разписани така, че хора, които дори не са се срещали с болни, взимат пари. “Това трябва да се промени. Не да се дават много пари на всички, а на тези, които действително работят”, каза Кацаров. В същото интервю Кацаров съобщи, че допълнителните 1000 лева за медиците на първа линия в борбата с COVID-19 са разчетени в бюджета до края на май и се търсят пари от други министерства, за да се плащат и занапред. В неделя по време на среща със симпатизанти на ГЕРБ бившият премиер Бойко Борисов каза, че неговото правителство е осигурило парите до края на годината.

Тезата на Кацаров за начина на разпределение на парите е развита от председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред “Медиапул”.

“Досега, независимо от това колко време и по какъв повод си се срещнал с болен от COVID-19, получаваш 1000 лева. Това пораждаше известно напрежение, тъй като хора, които дежурят по цял месец в COVID-отделенията взимаха по 1000 лева и такива, които са дали по едно дежурство, получаваха същия бонус. Разликата сега е, че тези, които цял месец работят на пълен график с болни от COVID-19, било то в COVID-отделение, или в образната диагностика, ще продължат да получават 1000 лева, а при нова вълна с над 600 заразени на 100 000, вече ще получават 1200 лева. Всички останали, които са работили по-малко или са дали отделни дежурства, ще получават възнаграждение според броя отработени часове или дадени дежурства при същата часова ставка”, обяснява Маджаров.

В болниците допълнителното заплащане няма да зависи от нивата на заболеваемост в страната, т.е. в летните месеци с малък брой заразени, стимулите ще останат. Досега между 40 и 600 души от персонала на дадена болница можеха да получават бонуси от 1000 лева според броя на преминалите болни с COVID-19. Кои хора от персонала да получават бонуси определяха директорите на болниците.

Личните лекари ще получават пари според заболеваемостта

В извънболничната помощ от юли месец обаче бонусите ще бъдат обвързани с нивата на заболеваемост, като се въвеждат различни коефициенти.

Според тях личните лекари и специалистите в поликлиниките ще получават по 1000 лева бонус само при пикови стойности от над 600 заразени на 100 000 души.

Между 300 и 600 заразени на 100 000 души = 700 лева бонус.
Между 150 и 300 заразени на 100 000 = 500 лева.
До 150 заразени на 100 000 = 250 лева.

Досега бонусът за личните лекари беше 1000 лева на месец, а диагностично-консултативните центрове (бившите поликлиники) имаха право на до 30 хил. лева, които да разпределят между ангажирания в борбата с вируса персонал.

Заплащането на персонала в лабораториите се обвързва с направените PCR изследвания като в зависимост от количеството им определен брой служителите ще имат право на бонус.

Засега не е ясно дали Министерството на здравеопазването ще промени и плащанията в Спешна помощ и РЗИ.

Промени и за болниците

Промени настъпват и при компенсациите, които болниците получават заради намалената си дейност. От 1 юли те ще получават до 85% от финансовия си лимит, само ако са изработили 50% от него, а от 1 август – 60% от него. Досега те можеха да получават 85% от обичайната си заработка и без да извършват почти никаква дейност. Антикризисната мярка болниците да получават 85% от бюджета си независимо от дейността беше въведена през пролетта на миналата година, когато болниците затвориха за всякакви други пациенти освен за болните с COVID-19 и най-спешните случаи. Сега, когато плановите дейности и оборотите им са почти напълно възстановени, тя не е оправдана, поради което беше преразгледана. Tова положение ще важи само когато болниците и лекарите работят без ограничения в плановия прием и прегледите.Source link

Facebook Коментари