fbpx

Европейските ни партньори вземат страна, като толерират Северна Македония, смята премиерът – България
© Пресслужба Министерски съвет

Кадър от срещата на Стефан Янев с посланика на Словения.

Европейските ни партньори по-скоро вземат страна, толерирайки Република Северна Македония, респективно – обвинявайки България без реални и аргументирани основания. Това каза служебният премиер Стефан Янев по време на срещата си с посланика на Словения Анжей Франгеш, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.

Двамата се видяха, за да обсъдят началото на словенското ротационно председателство на ЕС. Един от основните приоритети на Любляна е започването на преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания. България обаче не подкрепя преговорната рамка на Скопие.

По време на срещата Янев за пореден път потвърждава “българската позиция и принципната подкрепа за европейската перспектива на Северна Македония и Албания, като изведе на преден план необходимостта от по-ефективен диалог и реална воля за разрешаване на противоречията между София и Скопие”.

Българската страна настоява за гаранции, че договорът за добросъседство от 2017 година се изпълнява и за целта се опитва да изведе контрола му на европейско ниво. Страни – членки на ЕС, обаче не приемат този подход, тъй като не желаят двустранни проблеми да се решават на европейско ниво.Source link

Facebook Коментари